Míla Řepová
Pórkové rizoto
2-3 pórky očistíme, nakrájíme a uvaříme v menším množství osolené vody, do které přidáme trochu oleje a sladké papriky. Uvařenou rýži s pórkem smícháme, přidáme posekanou bazalku, trochu pepře a kousek másla a podáváme s rajčaty nebo pokapeme kečupem.
Pečená ředkev
Čistou ředkev nakrájíme na plátky asi 1cm silné, srovnáme na vymaštěný plech, osolíme, posypeme drceným kmínem a opečeme po obou stranách do měkka.
Zapečený celer se sýrem
Plátky celeru prudce opečeme na másle, trochu podlijeme, osolíme, opepříme a přidáme drobně nasekanou šunku, chvíli dusíme pod pokličkou. Zapékací misku vymažeme, vše z pánve v ní urovnáme a zasypeme vyšší vrstvou hrubě strouhaného sýru. Dáme do trouby zapéci nebo můžeme na chvíli dát pod gril.
Ředkvičkový salát s celerem a se sýrem
Stejný díl ředkviček, celeru i sýru, malý kelímek bílého jogurtu, pepř, sůl, cukr, petrželka nebo kopr.
Ředkvičky nakrájené na plátky, mírně povařený celer nahrubo nastrouhaný, sýr na kostičky a ostatní suroviny promícháme s jogurtem, můžeme přidat i trochu hořčice, a podáváme s pečivem či chlebem.
Obrácený pórkový koláč
Hlubší pekáček vyložíme pečícím papírem skoro k okraji. Rozpustíme 2-3 lžíce másla, přidáme 2 lžíce cukru a necháme trochu zkaramelizovat. Prochladlé natřeme na papír, posypeme tymiánem, pepřem a mírně osolíme.
Na tento základ narovnáme těsně k sobě na kolečka nakrájený pórek, výška asi 2 cm. Posypeme částí strouhaného parmezánu a překryjeme rozváleným listovým těstem, popícháme vidličkou a okraje těsta zahrneme přes pórek až na dno pekáčku. Pečeme při 180-200 °C asi 30 minut. Necháme chvilku zchladnout, opatrně vyklopíme a zasypeme zbytkem sýra, aby se roztavil. Můžeme použít i jiný sýr, ale pak musíme více osolit pór.