Míla Řepová

je dobrá, je levná, je zdravá, je jí v létě (konečně i v zimě) všude dost a dají se z ní udělat moc dobré věci.

Přinášíme vám několik receptů na dobroty z mrkve.

 Mrkvový koláč

250 g mrkve, 4 polévkové lžíce ovesných vloček (mletých), 3 vejce, sladidlo podle chuti, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 čajová lžička skořice

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, žloutky vyšleháme na nadýchanou pěnu spolu se sladidlem. Do mísy si nastrouháme najemno mrkev, přidáme sušené rozinky, kůru z jednoho citronu, prášek do pečiva, ovesné otruby a sladidlo se skořicí. Vše důkladně zamícháme. Do žloutků přimícháme bílky a následně celou vaječnou směs zapracujeme ke zbytku surovin. V pečicí formě vystlané papírem pečeme při 180 °C asi 45 minut.

Mrkvové řezy s ananasem

1 hrnek cukru, 1 dl oleje a 3 vejce ušleháme do pěny, přidáme 2 hrnky jemně strouhané syrové mrkve, celý ananasový kompot i se šťávou (ananas drobně pokrájený), 2 hrnky polohrubé mouky a 1 kypřicí prášek. Upečeme v hlubším plechu, ještě teplý polijeme touto polevou: 100 g rozpuštěného másla, 100 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu a 2 lžíce horké vody, vše dobře smíchané.

  Koláč banánovo-mrkvový

150 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 100 g jemně strouhané mrkve, 100 g strouhaných

ořechů, 1 dl oleje, 1-2 vejce, 1 velký rozmačkaný banán, 1 lžička skořice, vanilkový cukr, ½ kypřicího prášku

Všechny suroviny zpracujeme do těsta, vlijeme do připravené vymazané formy a zvolna upečeme. Na prochladlý korpus natřeme krém: 100 g másla, 100 g moučkového cukru s vanilkou utřeme, přidáme 200 g jemného tvarohu, krém uhladíme a posypeme strouhanou čokoládou nebo jen skořicí a necháme ztuhnout.

Mrkvánky

400 g hrubé mouky, 250 g másla nebo Hery rozemneme, přidáme 200 g jemně strouhané mrkve a zpracujeme vláčné těsto. Děláme malé preclíky, které obalíme v moučkovém cukru s vanilkou nebo se skořicí. Také můžeme rozválet na placku, nakrájet čtverečky, plnit jablkovými povidly a vázat jako svatební koláčky.

Mrkvová pomazánka s celerem

2 díly strouhané mrkve, 1 díl strouhaného celeru a špetky soli spojíme majonézou a mažeme na plátky veky a ozdobíme lístkem celeru.

Mrkvová polévka se zázvorem

4 velké mrkve, zázvorový kořen, drůbeží vývar a máslo

Mírně navršenou lžíci strouhaného zázvoru osmahneme na dvou lžících másla, přidáme nakrájenou mrkev a trochu podusíme. Zalijeme hotovým drůbežím nebo kuřecím vývarem (asi 1 litr) a vaříme do změknutí mrkve. Rozmixujeme a můžeme ještě zahustit trochou smetany se lžičkou kukuřičného škrobu nebo s moukou. Hotovou polévku ozdobíme na talíři kopečkem zakysané smetany.