Dýňové noky jako příloha

2 díly dýně, 1 díl brambor, hrubá mouka, sůl, pepř, případně žloutek

Čistou dýni nakrájíme na větší kostky, upečeme nebo podusíme v malém

množství vody, brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, obojí necháme

vychladnout. Pak nastrouháme, osolíme, opepříme a hrubé mouky dáme

tolik, aby vzniklo tužší těsto. Žloutek není nutný. Část mouky můžeme

nahradit krupicí. Uděláme nočky a zavaříme do vroucí vody. Když vyplavou,

vybereme a trochu promastíme.

Džem z dýně a mrkve

2 kg čisté dýně, 1 kg mrkve, 1 kg cukru, 1 lžíci kyseliny citronové,

1 lžičku kyseliny sorbové, případně želírovací přípravek

Nastrouhanou dýni i mrkev rozvaříme, rozmixujeme, přidáme

ostatní suroviny, naplníme skleničky a sterilujeme asi 15 minut.

Místo mrkve je možné použít dobré hrušky a přidat trochu skořice.

Kuřecí maso v dýňové peřince

Maso nakrájíme na menší porce, posypeme Gyrosem nebo jiným

kořením podle vlastní chuti, přidáme olej a lžičku Solamylu, necháme

přes noc odležet. Dýni nakrájíme na kostičky, prudce opečeme na

másle, osolíme, na to navršíme připravené maso, podle potřeby

podlijeme vývarem a přiklopené dusíme v troubě doměkka.

Dýňové polévky

1 Dýni nakrájíme, zalijeme vodou, přidáme polévkové koření, na jaké

jsme zvyklí, mletý kmín a sůl a rozvaříme do měkka. Můžeme rozmixovat,

zahustíme smetanou a moukou, přikyselíme a podáváme.

2 Na oleji osmažíme cibulku a česnek, přidáme dýni a sůl, vaříme doměkka.

Mezitím si vedle uvaříme lžíci nového koření, trochu bobkového listu,

celý pepř a tymián, přecedíme do polévky, rozmixujeme, zahustíme

jako v minulém předpisu, na talíři dáme do každé porce zakysanou smetanu.