Dýňové noky jako příloha
2 díly dýně, 1 díl brambor, hrubá mouka, sůl, pepř, případně žloutek
Čistou dýni nakrájíme na větší kostky, upečeme nebo podusíme v malém
množství vody, brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, obojí necháme
vychladnout. Pak nastrouháme, osolíme, opepříme a hrubé mouky dáme
tolik, aby vzniklo tužší těsto. Žloutek není nutný. Část mouky můžeme
nahradit krupicí. Uděláme nočky a zavaříme do vroucí vody. Když vyplavou,
vybereme a trochu promastíme.
Džem z dýně a mrkve
2 kg čisté dýně, 1 kg mrkve, 1 kg cukru, 1 lžíci kyseliny citronové,
1 lžičku kyseliny sorbové, případně želírovací přípravek
Nastrouhanou dýni i mrkev rozvaříme, rozmixujeme, přidáme
ostatní suroviny, naplníme skleničky a sterilujeme asi 15 minut.
Místo mrkve je možné použít dobré hrušky a přidat trochu skořice.
Kuřecí maso v dýňové peřince
Maso nakrájíme na menší porce, posypeme Gyrosem nebo jiným
kořením podle vlastní chuti, přidáme olej a lžičku Solamylu, necháme
přes noc odležet. Dýni nakrájíme na kostičky, prudce opečeme na
másle, osolíme, na to navršíme připravené maso, podle potřeby
podlijeme vývarem a přiklopené dusíme v troubě doměkka.
Dýňové polévky
1 Dýni nakrájíme, zalijeme vodou, přidáme polévkové koření, na jaké
jsme zvyklí, mletý kmín a sůl a rozvaříme do měkka. Můžeme rozmixovat,
zahustíme smetanou a moukou, přikyselíme a podáváme.
2 Na oleji osmažíme cibulku a česnek, přidáme dýni a sůl, vaříme doměkka.
Mezitím si vedle uvaříme lžíci nového koření, trochu bobkového listu,
celý pepř a tymián, přecedíme do polévky, rozmixujeme, zahustíme
jako v minulém předpisu, na talíři dáme do každé porce zakysanou smetanu.