Musaka podle paní Kárné – hlavní jídlo

Suroviny:

Pro 4 osoby:

1 kg cukety, 400 g mletého masa, 4 vejce, 4 velká rajčata, 1 cibule, 2 dl smetany,

1 dl oleje, sůl, pepř, případně jiné koření podle vlastní chuti

Postup přípravy receptu

Na části oleje opečeme cuketu nakrájenou na plátky, dáme stranou, na zbytku oleje osmažíme

cibuli, přidáme mleté maso, nakrájená rajčata, sůl a koření, a dobře podusíme. Do vymazané

zapékací misky poklademe větší část opečené cukety, navrstvíme podušenou masovou směs,

dáme zbytek cukety a zalijeme rozšlehanými osolenými vejci se smetanou. Pečeme asi 30 minut,

až je povrch zlatavý. Necháme chvíli stát, krájíme na porce a podáváme s vařenými bramborami.

 

Žličnjaki – sladký oběd

Suroviny:

3 rohlíky, 3 nakyslá jablka, 250 g měkkého tvarohu, 2 polévkové lžíce rozinek, 2 polévkové

lžíce kysané smetany, 2 vejce,  120 g hrubé mouky, lžíce cukru, špetka soli

Postup přípravy receptu

Rohlíky nakrájíme na kostičky, jablka nastrouháme a obojí v míse promícháme a necháme stát,

aby pečivo nasáklo šťávu z jablek. Přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. Z hotového

těsta vykrajujeme lžící noky a vkládáme do vroucí vody. Když nočky vyplavou na hladinu, jsou

hotové. Vybereme je děrovanou naběračkou, podáváme posypané strouhaným svatojanským chlebem a moučkovým cukrem a polijeme rozehřátým máslem.

Svatojanský chléb se u nás koupí pod názvem „Karob“. Jinak ale můžeme nočky posypat mákem nebo strouhaným perníkem.

Pašticáda

Suroviny:

600 g zadního hovězího, po 100 g slaniny, oleje, celeru, cibule, 1 dl červeného sladkého vína, 1 dl vinného octa, 5 stroužků česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce strouhanky, trochu muškátového oříšku, 5 hřebíčků, pepř a sůl, trochu vývaru

Postup přípravy receptu

Maso prošpikujeme slaninou, česnekem a hřebíčky. Necháme přes noc naložené v octě s trochou

vody. Druhý den osmažíme cibulku na oleji, přidáme strouhaný celer, protlak, koření a sůl, maso,

a zalijeme vínem a vývarem, aby bylo maso potopené. Dusíme do změknutí, maso vyjmeme,

šťávu zahustíme jemnou strouhankou a provaříme, rozmixujeme a podáváme s nakrájeným

masem a s bramborovými knedlíky nebo kroketami.

Sarma

 

Suroviny:

350 g mletého masa, 1 dl oleje, lžíce hladké mouky, lžíce protlaku, 1 vejce, hrstka rýže, 3 stroužky česneku, 1 cibule,  2 bobkové listy, pepř, sladká paprika, sůl,  8 velkých listů bílého zelí, které povaříme a střední žebro trochu rozklepneme

Postup přípravy receptu

Maso, vejce, rýži, česnek, koření a sůl dobře promícháme, rozdělíme na 8 porcí, které zabalíme do připravených listů. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme závitky, rajský protlak, bobkový list,

a zalijeme vodou, pod pokličkou dusíme asi 20-30 minut, hotové vyndáme, zahustíme rozkvedlanou

moukou, povaříme, přichutíme, můžeme případně zjemnit lžící smetany a podáváme. Hodí se

žemlové knedlíky nebo i brambory.

Míla Řepová