Musaka podle paní Kárné – hlavní jídlo
Suroviny:
Pro 4 osoby:
1 kg cukety, 400 g mletého masa, 4 vejce, 4 velká rajčata, 1 cibule, 2 dl smetany,
1 dl oleje, sůl, pepř, případně jiné koření podle vlastní chuti
Postup přípravy receptu
Na části oleje opečeme cuketu nakrájenou na plátky, dáme stranou, na zbytku oleje osmažíme
cibuli, přidáme mleté maso, nakrájená rajčata, sůl a koření, a dobře podusíme. Do vymazané
zapékací misky poklademe větší část opečené cukety, navrstvíme podušenou masovou směs,
dáme zbytek cukety a zalijeme rozšlehanými osolenými vejci se smetanou. Pečeme asi 30 minut,
až je povrch zlatavý. Necháme chvíli stát, krájíme na porce a podáváme s vařenými bramborami.
Žličnjaki – sladký oběd
Suroviny:
3 rohlíky, 3 nakyslá jablka, 250 g měkkého tvarohu, 2 polévkové lžíce rozinek, 2 polévkové
lžíce kysané smetany, 2 vejce, 120 g hrubé mouky, lžíce cukru, špetka soli
Postup přípravy receptu
Rohlíky nakrájíme na kostičky, jablka nastrouháme a obojí v míse promícháme a necháme stát,
aby pečivo nasáklo šťávu z jablek. Přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme. Z hotového
těsta vykrajujeme lžící noky a vkládáme do vroucí vody. Když nočky vyplavou na hladinu, jsou
hotové. Vybereme je děrovanou naběračkou, podáváme posypané strouhaným svatojanským chlebem a moučkovým cukrem a polijeme rozehřátým máslem.
Svatojanský chléb se u nás koupí pod názvem „Karob“. Jinak ale můžeme nočky posypat mákem nebo strouhaným perníkem.
Pašticáda
Suroviny:
600 g zadního hovězího, po 100 g slaniny, oleje, celeru, cibule, 1 dl červeného sladkého vína, 1 dl vinného octa, 5 stroužků česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 2 lžíce strouhanky, trochu muškátového oříšku, 5 hřebíčků, pepř a sůl, trochu vývaru
Postup přípravy receptu
Maso prošpikujeme slaninou, česnekem a hřebíčky. Necháme přes noc naložené v octě s trochou
vody. Druhý den osmažíme cibulku na oleji, přidáme strouhaný celer, protlak, koření a sůl, maso,
a zalijeme vínem a vývarem, aby bylo maso potopené. Dusíme do změknutí, maso vyjmeme,
šťávu zahustíme jemnou strouhankou a provaříme, rozmixujeme a podáváme s nakrájeným
masem a s bramborovými knedlíky nebo kroketami.
Sarma
Suroviny:
350 g mletého masa, 1 dl oleje, lžíce hladké mouky, lžíce protlaku, 1 vejce, hrstka rýže, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 2 bobkové listy, pepř, sladká paprika, sůl, 8 velkých listů bílého zelí, které povaříme a střední žebro trochu rozklepneme
Postup přípravy receptu
Maso, vejce, rýži, česnek, koření a sůl dobře promícháme, rozdělíme na 8 porcí, které zabalíme do připravených listů. Na oleji osmahneme cibuli, přidáme závitky, rajský protlak, bobkový list,
a zalijeme vodou, pod pokličkou dusíme asi 20-30 minut, hotové vyndáme, zahustíme rozkvedlanou
moukou, povaříme, přichutíme, můžeme případně zjemnit lžící smetany a podáváme. Hodí se
žemlové knedlíky nebo i brambory.
Míla Řepová