Levandulový med

Suroviny:

500 g levandule (nati v plném květu)
3 citróny
3 kousky skořice vcelku
1,5-2 kg cukru
750-1000 ml vody

Postup přípravy receptu

Větve opláchneme a dáme do kastrůlku s vodou, přidáme dobře omyté a pokrájené citrony a skořici. Přivedeme k bodu varu a vaříme cca 15 minut. Sundáme z plotny a necháme 24hodin louhovat. Druhý den výluh scedíme a opět přivedeme k varu a za stálého míchání přisypáváme cukr a vaříme do požadované hustoty. Horký levandulový sirup, chcete-li med, plníme do skleniček, zavíčkujeme a již nezavařujeme.

Zdroj: http://1url.cz/jYzb

Domácí levandulová limonáda

Suroviny:

Na sirup
0,25 l vody
200 g cukru krystal
lžíce sušeného květu levandule
Navíc
1 l vody
200 ml čerstvé citronové šťávy
kolečka citronu
květy levandule

Postup přípravy receptu

  1. Smíchat 0,25l vody, cukr a levanduli, přivést k varu a vařit 2 min. Odstavit, nechat zcela vychladnout, scedit.
  2. Vzniklý sirup smíchat s litrem vody a citronovou šťávou (příp. znovu scedit).

Podávat s plátky citronu, čerstvým květem levandule a ledem.

Zdroj: http://1url.cz/MYzm