Podzim je časem jablek. Přinášíme několik ne zcela známých „jablečných“ receptů.
Alsaský jablkový koláč
250 g polohrubé mouky, 125 g másla, 1 žloutek, 2 lžíce cukru a 1 vanilkový cukr, 2 lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 kypřícího prášku do pečiva a špetka soli
Z těchto surovin zpracujeme vláčné křehké těsto, rozválíme a vložíme do hlubšího pekáčku či jiné formy a necháme vyšší okraje.
Na těsto narovnáme čtvrtky jablek nakrojených do vějířků a zalijeme touto hmotou:
Zbylý bílek a 2 vejce ušleháme se 2 lžícemi cukru, lžičkou skořice, kelímkem zakysané
smetany a 1/2 smetany ke šlehání tak, aby nebyla jablka zcela pokryta.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zrůžovění.
Jabkance podle tety Marušky
Jablka oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Dáme do hlubší misky a po částech
prosypáváme hrubou nebo polohrubou moukou a protřásáme, necháme odstát, až se
všechna mouka zvlhčí. Pak vykrajujeme lžící malé kousky a smažíme jako lívance na
tuku, nebo dáme péci na pomaštěném papíře do trouby, až zčervenají.
Na 1/2 kg jablek stačí asi 150 g mouky. Hotové můžeme posypat skořicovým cukrem
nebo potírat džemem.
Jablkový kysel
Dobře zralá jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky či osminky, povaříme v menším
množství vody s trochou cukru a skořice. Pudinkový prášek rozmícháme ve vodě,
v mléce nebo smetaně a zavaříme do měkkých jablek. Prochladlou směs vrstvíme
do dortové formy s dětskými piškoty, můžeme přidat i rozinky a sekané ořechy,
necháme v chladničce ztuhnout a podáváme s ušlehanou smetanou.
Tvarohové šátečky s jablky
250 g hladké mouky, 250 g másla, 250 g měkkého tvarohu v kostce zpracujeme na vláčné těsto, rozválíme, nakrájíme na čtverce, do kterých balíme dílky oloupaných jablek.
Dobře uzavřeme do trojúhelníků, potřeme rozšlehaným vajíčkem a upečeme. Ještě
horké posypeme moučkovým cukrem s trochou skořice.