Alena Voldřichová
V posledních letech lze zaznamenat zvýšenou oblibu bezlepkové stravy. Vedle osob s lepkovou intolerancí a některých rozmarných modelek se „gluten free“ pojem dostává do širšího povědomí současné populace. Dříve předražené suroviny, dostupné jen ve speciálních obchodech velkých měst, lze nyní běžně najít nejen v regálech supermarketů, ale i ve venkovských obchodech. Většina restaurací má dnes ve svém menu alespoň jedno bezlepkové jídlo a vstříc svým strávníkům už běžně vycházejí i školní jídelny.
A o co vlastně v bezlepkové stravě jde? Většina běžných potravin obsahuje mouku z tradičních obilnin, jako jsou pšenice, ječmen a žito. V nich obsažený lepek pak působí potíže osobám, které jsou na tuto látku alergické. Tato intolerance se nazývá celiakie. Příznaky této alergie mohou být nejen trávicí potíže, ale i únava, kožní problémy a celá řada dalších viditelných i skrytých neduhů a poruch. Odhaduje se, že alergii na lepek má deset procent naší populace, ale jen u zlomku lidí se to lékařsky diagnostikuje. Bezlepková strava svým složením zdroje lepku vylučuje a používá výhradně takové suroviny, které tento alergen přirozeně neobsahují.
Je nutné zmínit, že lepek je látka, která je ve velkém množství a v kombinaci s dalšími nezdravými stravovacími návyky hůře stravitelná i pro zcela zdravé jedince. Vyznavači zdravého životního stylu se proto vzdávají lepkových potravin dobrovolně, což jim mimo jiné umožňuje výrazně lépe kontrolovat svoji tělesnou hmotnost a celkově tak odlehčit svému metabolismu. Máme před sebou závěr roku, spojený s vánočním pečením a silvestrovským hodováním – čili nejkaloričtější období. Nad skladbou jídelníčku často přimhouříme oko a vědomě tak zatížíme organizmus s vidinou novoročních hubnoucích předsevzetí.
Pojďme se podívat na tři tipy, jak připravit vánoční bezlepkové cukroví:
Bezlepkové vanilkové rohlíčky
Budeme potřebovat:
190 g bezlepkové mouky, 50 g kukuřičné mouky hladké, 50 g cukru (moučka), 160 g másla nebo Hery, 100 g mletých ořechů, 1 žloutek, na obalení cukr (moučka) smíchaný s vanilkovým cukrem
Postup:
Suché suroviny promícháme, přidáme změklý tuk a vejce. Dobře prohněteme a necháme odležet asi 1 hodinu v chladnu. Z těsta tvarujeme rohlíčky tradičním způsobem nebo si vyválíme silnější plát těsta (0,8-1 cm) a kulatou formičkou vykrajujeme půlměsíčky. Ty pokládáme na vysypaný plech. Pečeme při teplotě asi 170 °C do zrůžovění. Pozor, z plechu je nesundávejme úplně horké, jako bezlepkové jsou v tu chvíli velmi křehké. Ještě teplé obalujeme ve směsi cukru s vanilkou.
Bezlepkové pracny
Budeme potřebovat:
350 g bezlepkové směsi Jizerka, 50 g holandského kakaa, 260 g másla (změklé), 2 lžíce mléka, 250 g moučkového cukru, 120 g vlašských ořechů mletých, skořici, špetku tlučeného hřebíčku
Postup:
Jizerku prosejeme s kakaem do mísy, pak přidáme změklé máslo, mléko, cukr, ořechy, skořici a hřebíček a prohněteme do těsta. Těsto můžeme nechat alespoň půl hodiny odpočinout v chladničce. Pak natlačíme do lehce vymazaných formiček a při 180 °C pečeme 12–15 minut. Ještě horké vyklepáváme z formiček.
Protože bezlepkové cukroví je velice křehké, musela jsem vyměnit klasické formičky na pracny za silikonové. Práce s nimi je daleko jednodušší, protože se nemusí vymazávat a mytí zvládne i myčka.
Bezlepkové linecké cukroví
Budeme potřebovat:
200 g bezlepkové mouky Jizerky, 100 g cukru moučka, vanilkový cukr, 60 g másla (změklé), 1 celé vejce, citrónovou kůru
Postup:
Z mouky, změklého másla, cukru, vejce a strouhané citronové kůry vypracujeme těsto. Pokud by bylo příliš drobivé, přidáme trochu másla navíc. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici uležet do druhého dne nebo alespoň jednu hodinu. Troubu předehřejeme na 170 °C. Z rozváleného těsta vykrajujeme tvary a pečeme 5–8 minut podle velikosti cukroví do růžova.
Někdy se stane, že je těsto stále drobivé a pří vyvalování se trhá. Doporučuji vyválet těsto mezi dvěma fóliemi, čímž se nemusí těsto vůbec podsypávat a i při přendávání na plech po vykrájení tvarů je práce jednodušší. Upečené tvary necháme vychladnout a slepujeme marmeládou nebo nutelou.
A co říci závěrem? Škála chutí bezlepkových potravin je rozmanitější než u tradičních výrobků a stojí za to se s nimi seznámit. Vařit doma bezlepkově už není finančně ruinující záležitost a má to jednu velkou výhodu – osobě, která vyžaduje bezlepkovou stravu, se zpravidla přizpůsobí vaření a jídelníček pro celou rodinu a jídlo je tak pro všechny stravitelnější. V supermarketech už automaticky vkládáte do košíku zdravější potraviny a stravovací návyky rodiny pak nejsou takové … takové zalepené.
Dobrou chuť a příjemné svátky přeje
Alena