Mili Skřivánková
Potřebujeme:
Slunečnicová semínka loupaná – 1hrnek
Karob – 4 vrchovaté polévkové lžíce
Med podle chuti
Trochu tekutého kokosového mléka – podle požadované hustoty
Slunečnicová semena rozmixujeme v kávovém mlýnku na „pudr“ a smícháme s ostatními ingrediencemi.
Z husté čokolády děláme kuličky obalované v kokosu nebo v mandlových vločkách.
Řidší čokoládou zdobíme ranní obilné kaše anebo uděláme malé kukuřičné placičky (velikosti sušenek) a spojujeme je čokoládou. Vrch zdobíme ztuhlým kokosovým krémem – místo šlehačky.
Namísto slunečnicových semen můžeme rozmixovat mandle nebo kokos anebo nesolené arašídy.
Variant je mnoho, můžeme například přidat i rozinky.
Co je karob?
Karobové boby rostou v luscích na stromu, který bychom nalezli především na Středním východě. Po usušení se melou na jemný prášek, který si v obchodě můžeme koupit pod názvem Svatojánský chléb nebo již zmíněný Karob.
Karob obsahuje mnoho hodnotných a zdraví prospěšných látek: vitaminy skupiny B, vápník (3x více než kakao), hořčík, draslík, železo, mangan… Dále obsahuje 8 % bílkovin a asi 46 % přirozeného cukru, je bohatým zdrojem vlákniny (pektinu). Oproti kakau má méně kalorií a mnohem méně tuku. Má příznivý vliv na trávení a vylučování a na snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Zdroj: 1url.cz/JtdEw