Luba Šťastná a Míla Řepová
Důvodem, proč se u nás červená řepa netěší přílišné oblibě, je zřejmě to, že doplatila na nevalné zpracování ve školních kuchyních, čímž byla znechucena několika generacím strávníků po zbytek života. Vzpomínám na všechny možné fígle, které jsme používali, abychom obešli hlídající učitelku a nevábně vypadající misku s řepou odložili do okénka se špinavým nádobím.
Až v poslední době objevuji, že z červené řepy se dají vyrobit nejen chutná jídla, ale přímo pochoutky.
Červená řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít.
Balená, již tepelně upravená řepa, která je nyní k dostání nejen v obchodních řetězcích, nám výrazně usnadní práci při přípravě pokrmů.
Následující vyzkoušené recepty mohou sloužit jako inspirace k tomu, abychom červenou řepu znovu pustili do svých kuchyní.
Salát z červené řepy
Vařenou řepu nakrájíme na kostičky. Přidáme cibuli, majolku a jakýkoliv druh sýra. Kdo snáší kozí sýr, může si dopřát tuto kombinaci, která je velmi vhodná. Osolíme, opepříme a je hotovo.
Pomazánka z červené řepy
Použijeme stejné ingredience jako v receptu na salát, pouze řepu nastrouháme najemno, cibulku nakrájíme nadrobno. Místo majolky můžeme použít tvaroh, nebo kombinaci obojího. Sýr je možné vynechat, dochutit můžeme česnekem.
Pečená zelenina
Velmi chutná příloha k masům, případně lehká letní večeře.
Syrovou řepu a další zeleninu nakrájíme na kostičky. Můžeme použít libovolnou zeleninu mimo rajských jablek. Vhodné jsou cibule (klidně velké množství), cuketa, mrkev, celer a další tužší druhy zeleniny. Můžeme přidat i brambory. Nakrájenou zeleninu dáme na plech, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a dáme péct. Pečeme, dokud zelenina nezměkne, přibližně 30-45 minut.
Koláč s červenou řepou
200 g hrubé mouky, 100 g hořké čokolády, 60 g cukru, 40 g kakaa, 150 g oleje, 1 dl mléka, 3 středně velké vařené řepy, 2 vejce, 1 kypřící prášek, sůl
Vařenou řepu rozmixujeme se změklou čokoládou, vejce ušleháme s cukrem a olejem, přidáme zbylé suroviny,
všechno spolu spojíme, v hlubokém plechu pečeme ve střední troubě asi 40 minut. Můžeme polít citronovou
či jinou polevou nebo jen pocukrujeme.
Koláč s červenou řepou
Ještě jeden recept, sice zatím nevyzkoušený, ale zajímavý.
Velkou vařenou řepu rozmixujeme, zašleháme 3 celá vejce, 70 ml oleje, 100 g třtinového cukru,
100 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky s celým kypřícím práškem a špetkou soli, 70 g kakaa,
50 g sekaných opražených lískových oříšků, 50 g sekané čokolády a 50 g sušených brusinek
nebo rozinek.
Těsto nalijeme do formy a pečeme při 180 °C asi 40-45 minut, na prochladlý koláč nalijeme
čokoládovou polevu.
Tabita 1/ 2021