Recepty ze surovin, které nám na jaře venku vyrostly.

Sluníčko už nesměle hřeje a venkovní smutná šeď se začíná měnit v pastelové barvy jara. Pokud nebudeme „líní“ vyrazit na sběr jarních rostlin, můžeme si z mnohých připravit něco dobrého.

Ať se to zelená i na talíři

Věra Dvořáková

Podívejme se na některé všeobecně známé „plevele“, s nimiž se v této době můžeme setkat na zahrádce i v přírodě. Nejenže všechny mají léčivé účinky, ale také jsou v této době brzkého jara vítaným příspěvkem do naší kuchyně.

Smetanka lékařská

Mladé listy je nejlepší sbírat před květem, stvoly a úbory květů po dobu kvetení. Kořeny na jaře a na podzim. Celá rostlina je léčivá od kořene až po květ.

Mladé listy jsou nahořklé a hodí se do salátu. Stejně i lodyhy. Květy ozdobí každý salát i obložený talíř. Většina z nás zná též pampeliškový med.

Bršlice kozí noha

Pro bršlici nemusíme chodit daleko. Většinou ji má, ke své malé radosti, na zahradě každý zahrádkář. Ale najdeme ji i všude ve volné přírodě. Použít se dají mladé křehké lístky. Do salátu, na chléb s máslem nebo tvarohem, do polévky, na vegetariánské karbanátky, můžeme z ní vyrobit i pesto nebo špenát. Používala se již ve středověku jako léčivka na dnu. Má i mnoho dalších léčivých účinků.

Jetel

Sbírají se mladé lístky i květy. Květy lze ozdobit salát i chléb s pomazánkou.

Popenec břečťanovitý

Jako koření do tvarohu, bramborového salátu, míchaných vajec, do polévek, kaší, omelet, na vařené brambory, do karbanátků, na těstoviny… v této době i (kromě kopřiv) jej můžeme přidat do velikonoční hlavičky (nádivky).

Ptačinec žabinec

Není jen „otravný“ plevel na záhoncích v zahrádce. Jen se mu tam dobře daří, když má hezky zkypřeno. 😊 Sbíráme lístky i s natí. Je možná přímá konzumace nebo do salátů. Na internetu naleznete i recept na ptačincový salát s rozinkami, octem a olivovým olejem.

Sedmikráska chudobka

Květy sedmikrásky jsou ozdobou každého obloženého talíře i chlebíčků. Jen je pak nedávejte do ledničky, protože (jak se stalo autorce tohoto textu, když vyráběla dort pro kamarádku a zavřela ho do ledničky), květy se ve tmě ledničky zavřely a očekávaný efekt překvapení se nedostavil.

Nabízíme i několik jarních receptů

Míla Řepová

Kopřivy

Kopřivánky

 1 porce:  

velká hrst mladých kopřiv

1-2 vejce 

sůl + tuk na smažení

Kopřivy dobře propláchneme, nasekáme na drobnější kousky, přidáme osolená rozšlehaná vajíčka

a nalijeme na pomaštěnou pánev. Osmažíme z obou stran a přesuneme na krajíc chleba.

Máta a meduňka

Jarní sirup z mladé máty a meduňky

Převaříme 1,5 litru vody, necháme prochladnout a přidáme po dvou hrstkách mladých čistých bylinek, 2 umyté citrony bez jader nakrájené na plátky a necháme louhovat 24 hodin při občasném míchání. Přecedíme, vymačkáme listy, do výluhu dáme 700 g cukru, šťávu z 1 citronu a lžičku kyseliny citronové. Po rozpuštění cukru slijeme do čistých lahví.

Jarní cibulka

Obrácený koláč s jarní cibulkou

Pekáček vyložíme papírem na pečení.  Rozpustíme 3 lžíce másla a v něm necháme zkaramelizovat 2 lžíce cukru, prochladlé nalijeme na papír v pekáčku, posypeme tymiánem a pepřem, navršíme asi 1,5 cm nakrájené jarní cibulky, osolíme, posypeme strouhaným tvrdým sýrem a překryjeme plátem rozváleného listového těsta, které zahrneme až na dno pekáčku. Pečeme asi 30 minut do růžova. Mírně prochladlý koláč překlopíme na podložku a ještě teplý posypeme strouhaným parmezánem.

Pampelišky

Salát z mladých lístků pampelišky

Na jaře můžeme do salátů přidat mladé lístky pampelišky. Pokud vám vadí mírně nahořklá chuť, vyzkoušejte do dresinku přidat lžíci sladké nebo kysané smetany, citron či med nebo do salátu použijte plísňový sýr.

 Pampeliškový sirup

Natrháme rozkvetlé hlávky pampelišky bez stopek. Potřebujeme přibližně 200 květů, které zalijeme 1,5 l vody a necháme den odstát. Směs druhý den přecedíme. Do výluhu přidáme nakrájené 2 citrony, 1,5 kg cukru (můžeme použít i třtinový či hnědý) a vaříme, dokud nezískáme sirupovou konzistenci. Uskladníme v chladu a temnu.

Pažitka

Pažitková pomazánka

Pažitkovou pomazánku můžeme dělat mnoha způsoby.

Přidáme nakrájenou pažitku do tvarohu se smetanou či zakysanou smetanou.

Pažitkou můžeme vylepšit vaječnou pomazánu.

Tabita 1/2025