Michaela Šťastná
Troufnete si zkusit v kuchyni něco nového?
Dnes vám přinášíme několik neobvyklých, ale vyzkoušených receptů.
Kokosová polévka s celerem:
půlka celeru
tři velká rajčata
čtyři brambory
plechovka kokosového mléka
150g arašídového másla
1l vývaru
Do vývaru dáme celer, rajčata a brambory na kostičky, povaříme. Na závěr přidáme kokosové mléko a arašídové máslo. Osolíme podle chuti.
Pohankovo banánové sušenky:
100g ovesných vloček
100g pohankové mouky
100g mletého kokosu
2 lžíce medu nebo kukuřičného sirupu
1 čajová lžička jedlé sody
100g rozpuštěného másla
1 vejce
2 měkké banány
Vločky umeleme v mixéru. V míse zpracujeme všechny suroviny do řidšího těsta. Na plech pokládáme lžicí placičky. Pečeme 17 minut na 170°. Sušenky jsou poměrně měkké, vhodné i pro malé děti.
Zeleninové muffiny ze „zbytků“
2 vejce
půl hrnku až hrnek mléka (podle ingrediencí, které zvolíme)
1 lžička prášku do pečiva
4 lžíce pohankové mouky (můžeme použít i celozrnnou špaldovou)
K tomu, co najdeme doma – např.:
3 plátky sýra (nejradši používám čedar, hodí se i mozzarela nebo půlka hermelínu)
3 plátky šunky
4 cherry rajčátka
půlka červené papriky
bylinky (petrželka, pažitka, oregano)
pár sušených rajčat
hrstka špenátu (pokud máme zmražený, dvě kostky)
čtvrt nastrouhané malé cukety
lžíce kukuřice nebo hrášku
slanina
Vejce, mouku, prášek do pečiva a mléko umixujeme do hladkého těsta. Přidáme zvolené suroviny podle chuti a bylinky, osolíme. Většinou vybírám tři až čtyři uvedené suroviny. Výsledné těsto by mělo být o něco hustší než těsto na palačinky. Pečeme ve formě na muffiny v troubě na 180° cca 25 minut nebo v muffinovači.