Míla Řepová

Rajčatový protlak     Vyzrálá rajčata nakrájíme, povaříme do měkka, propasírujeme, čistý protlak ještě povaříme a horký naléváme do skleniček jako marmeládu, pevně uzavřeme a na chvíli otočíme dnem vzhůru. Nesolíme ani nepřidáváme žádné koření, pak můžeme jakkoli použít.     Skvělý kečup, i když trochu pracnější     1.5kg rajčat, 0.5kg letních jablek, 0.5kg cibule, koření, sůl, ocet, hořčice, cukr

Rajčata, jablka i cibuli nakrájíme, přidáme lžičku sladké papriky, trochu skořice, pár hřebíčků, celý pepř a nové koření, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci soli, 1 lžíci octa, čerstvou bazalku nebo saturejku či tymián. Všechno spolu svaříme, až se voda trochu odpaří, pak rozmixujeme, propasírujeme, přidáme cukr podle chuti a vařící plníme do sklenic, otočíme na chvíli dnem vzhůru. Před plněním můžeme přidat trošku Petolu.     Slavnostní předkrm s rajčaty     Širší poháry nebo misky vyložíme listy hlávkového salátu a pokapeme citronem. Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme na dílky a urovnáme na salát. Tučnou smetanu ušleháme do tuha, přidáme strouhaný křen, jogurt, cukr a sůl a nalijeme na rajčata. Dobře vychladíme, před podáváním ozdobíme dílky vařených vajíček, kornoutkem šunky a kouskem rajčete.     Rajský salát s celerem         Tvrdší rajčata nakrájíme na plátky, osolíme, přidáme celer strouhaný na nudličky, pokapeme citronem, olejem, posypeme pažitkou, trochu osladíme, lehce promícháme a necháme vychladit, aby se chutě dobře propojily.