Míla Řepová
Když se na jaře začne všechno zelenat, jedny z prvních vyrazí všudypřítomné kopřivy. Zatímco později v létě jsou z nich houževnaté rostliny, kterých se na zahradách snažíme zbavit, mladé výhonky jsou křehké, chutné a plné vitaminů. Existuje mnoho receptů, jak kopřivy využít. My vám přinášíme ty vyzkoušené.
Kopřivánky
Mladé kopřivy nasekáme nadrobno. Rozšleháme a osolíme vajíčko, přimícháme do něj tolik kopřiv, aby vznikla hmota. Tu pak nalijeme na rozpálenou pánev s máslem a upečeme omeletku. Podáváme na krajíci chleba.
Jarní nádivka s kopřivami
200 g vařeného kuřecího masa
100 g kuřecích jater
2-3 vejce
2-3 housky
2 velké hrsti drobně nakrájených kopřiv
pepř, sůl
česnek, majoránka – vše podle chuti
trochu kuřecího vývaru
Maso a housky nakrájíme na kostičky, játra utřeme se solí a s česnekem, přidáme koření, žloutky s vývarem, kopřivy a z bílků ušlehaný tuhý sníh. Pečeme v troubě přikryté asi 20 minut, pak odkryjeme a necháme dopéci ještě asi 10 minut. Také můžeme uvařit v páře ve vymaštěné misce, přiklopené, až nádivka ztuhne.
Kopřivy jako špenát podle babičky
Mladé kopřivy spaříme vařící vodou, rozsekáme nadrobno, dáme dusit na cibulkový základ na másle nebo na oleji (podle babičky na sádle), přidáme česnek utřený se solí a zalijeme rozšlehanými vajíčky. Mícháme, až se vajíčka srazí.