Michaela Šťastná

Troufnete si zkusit v kuchyni něco nového?

Dnes vám přinášíme několik neobvyklých, ale vyzkoušených receptů.

 

Kokosová polévka s celerem:

půlka celeru

tři velká rajčata

čtyři brambory

plechovka kokosového mléka

150g arašídového másla

1l vývaru

 

Do vývaru dáme celer, rajčata a brambory na kostičky, povaříme.  Na závěr přidáme kokosové mléko a arašídové máslo. Osolíme podle chuti.

 

Pohankovo banánové sušenky:

100g ovesných vloček

100g pohankové mouky

100g mletého kokosu

2 lžíce medu nebo kukuřičného sirupu

1 čajová lžička jedlé sody

100g rozpuštěného másla

1 vejce

2 měkké banány

 

Vločky umeleme v mixéru. V míse zpracujeme všechny suroviny do řidšího těsta. Na plech pokládáme lžicí placičky. Pečeme 17 minut na 170°. Sušenky jsou poměrně měkké, vhodné i pro malé děti.

 

Zeleninové muffiny ze „zbytků“

2 vejce

půl hrnku až hrnek mléka (podle ingrediencí, které zvolíme)

1 lžička prášku do pečiva

4 lžíce pohankové mouky (můžeme použít i celozrnnou špaldovou)

K tomu, co najdeme doma – např.:

3 plátky sýra (nejradši používám čedar, hodí se i mozzarela nebo půlka hermelínu)

3 plátky šunky

4 cherry rajčátka

půlka červené papriky

bylinky (petrželka, pažitka, oregano)

pár sušených rajčat

hrstka špenátu (pokud máme zmražený, dvě kostky)

čtvrt nastrouhané malé cukety

lžíce kukuřice nebo hrášku

slanina

 

Vejce, mouku, prášek do pečiva a mléko umixujeme do hladkého těsta. Přidáme zvolené suroviny podle chuti a bylinky, osolíme. Většinou vybírám tři až čtyři uvedené suroviny. Výsledné těsto by mělo být o něco hustší než těsto na palačinky. Pečeme ve formě na muffiny v troubě na 180° cca 25 minut nebo v muffinovači.